Oude Hollandse Waterlinie in het Groene Hart

Fietsen langs de Waterlinie

Nu vakantie in eigen land het advies is, bieden varen, fietsen en wandelen de perfecte escape. Waar anders zijn er leuke en spannende routes te vinden? Juist; in de Oude Hollandse Waterlinie! De routes van de Oude Hollandse Waterlinie gaan niet alleen door prachtige gebieden en vestingsteden, ook nemen ze je mee terug in de tijd van het rampjaar 1672.

Lees verder

Wat kan in het Groene Hart - Waterlinie kan!

Vandaag geen zin in een actieve bezigheid? Dan is de expositie in Nieuwkoop ‘Water als wapen’ een uitgelezen kans. Deze tentoonstelling vertelt met moderne visuele hulpmiddelen het spannende verhaal achter de Hollandse Waterlinie van 1672.

We spreken 1672, het Rampjaar. De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV valt met zijn gigantische leger ons land binnen. Het volk is redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Maar dan: de Hollanders hebben een geheim wapen... ‘De Waterlinie’

Bekijk hier de openingstijden van de tentoonstelling. Uiteraard worden de richtlijnen van het RIVM in acht genomen.

Waterliniemaand

Waterliniemaand

© Waterliniemaand

Dompel onder in de historie van de Waterlinie

De Oude Hollandse Waterlinie was bijna 350 jaar geleden onze redding in de oorlog tegen Watergeuzen, Spanjaarden en Fransen. Door grote delen land onder water te zetten, kon de vijand niet verder. In het landschap zie je nog vele restanten. Bezoek de vestingsteden, forten en diverse bezienswaardigheden. Beleef de leukste activiteiten en routes in het thema van de Waterlinie.

Lees verder
Lees meer over de Oud Hollandse Waterlinie

Vestingsteden - De vestingsteden in het Groene Hart

De vestingsteden vormen een belangrijk onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. 

Bewonder de historische en pittoreske steden waar (restanten van) de vesting nog steeds zichtbaar zijn.

Oudewater, Woerden, Schoonhoven, Nieuwpoort, Vianen, Leerdam, Gorinchem en Woudrichem.

Oude Hollandse Waterlinie - Bekijk de video

Bekijk hier de korte video van Stichting Struinen en Vorsen over de Oude Hollandse Waterlinie. Beleef en ontdek het in het Groene Hart! 

 

De mooiste routes - Fietsen of wandelen langs de Oude Hollandse Waterlinie

Eropuit in het Groene Hart - Van forten tot historische bezienswaardigheden

Fort Wierickerschans

De Wierickerschans werd ’s lands kruitmagazijn maar heeft nooit echt als fort gediend. Tegenwoordig is het een recreatief complex, dat je overdag kunt bezoeken.