Fort Wierickerschans

Contact

Zuidzijde 132
2411 RX Bodegraven
Plan je route

Bodegraven lag niet alleen in de Romeinse tijd, maar ook in latere eeuwen op een strategische plek. De Romeinen bouwden er een grensfort langs…

Bodegraven lag niet alleen in de Romeinse tijd, maar ook in latere eeuwen op een strategische plek. De Romeinen bouwden er een grensfort langs de Oude Rijn om het Romeinse rijk te verdedigen, je zou het de Romeinse Waterlinie kunnen noemen. In de 17de eeuw maakte Bodegraven deel uit van de Hollandse Waterlinie. Deze bestond uit vestingsteden en een strook land tussen de Zuiderzee bij Muiden en de Merwede bij Gorcum, die onder water kon worden gezet in de strijd tegen het oprukkende Franse leger van Lodewijk XIV. In de winter van het rampjaar 1672 begon het echter te vriezen, zodat de Fransen over het ijs optrokken naar Zwammerdam en Bodegraven. Beide dorpen werden verwoest, vrouwen verkracht, vele mensen vermoord. De Franse troepen vertrokken toen het begon te dooien. In allerijl begon men de Hollandse Waterlinie te versterken. In 1673 is toen, onder stadhouder Willem III, het splinternieuwe Fort Wierckerschans gebouwd bij de splitsing van de Oude Rijn en de Enkele Wiericke.

In de 19de eeuw werd er oostelijker een nieuwe verdedigingslinie ingericht. De waterlinie met Fort Wierickerschans heet sindsdien de Oude Hollandse Waterlinie. De Wierickerschans werd ’s lands kruitmagazijn maar heeft nooit echt als fort gediend. Tegenwoordig is het een recreatief complex, dat je overdag kunt bezoeken.

Wat verbindt Fort Wierickerschans nog meer met het Romeinse verleden? Ga daarvoor naar Romeinse Limes: etappe 8]: Bodegraven centrum - Wierickerschans - Woerden centrum.

Fort Wierickerschans

Zuidzijde 132

2411 RX Bodegraven

Tel: 0172-611366

Voor meer informatie zie de website: http://fortwierickerschans.nl/

Locatie