Puur Hollandse natuur

Gebieden in het Groene Hart

Het Groene hart is een nationaal landshap. De verschillende gebieden binnen het Groene Hart van Holland hebben hun eigen karakter en uitstraling. Ieder gebied is uniek qua ligging, landschap en cultuurhistorie. Samen maken zij het Groene Hart van Holland een bijzonder landschap. 

Bekijk hier de mooiste routes

Oude-Ade

Een waterrijk gebied door brede poldersloten, Kagerplassen, boezemwateren en vele functionerende windmolens. Dit herinnert aan de problemen die men hier gehad heeft met de afwatering. Het is het enige gebied in het Groene Hart waar verspreide bewoning te vinden is.

Amstelland

Dit gebied langs de rivier de Amstel omvat zowel een cultuurlandschap als twee grote plassen met mogelijkheden voor ontspanning op en aan het water. In deze unieke omgeving is alles mogelijk!

Vechtvallei

De vechtvallei ligt rondom de Vecht en betreft zo'n 6500 hectare boerennatuur. Hier kan je genieten van een open weids polderlandschap aan weerszijden van de Vecht en het Gein.

Utrechtse Venen

Dit is het land van de kieviten, grutto's en sloten reikend tot aan de horizon. De omgeving wijkt af van de veenontginningen in de rest van het Groene Hart. Een echt oer-Hollands cultuurlandschap dus!

Hollandse Venen

Hier vind je meer watersportoppervlakte dan bij de Friese Meren. Laat je verrassen door het Nieuwkoopse waterrijk, een oase van rust. Wie het eenmaal heeft ontdekt, is voor altijd liefhebber.

Reeuwijkse plassen

Reeuwijkse Plassen

De Reeuwijkse Plassen is een gebied met een uniek karakter en bestaat uit dertien plassen ten oosten van het dorp Reeuwijk. Ze zijn van elkaar gescheiden door smalle weggetjes. De totale oppervlakte is circa 735 hectare en zijn in de 18e eeuw ontstaan vanuit turfwinning. Nu worden de plassen gebruikt voor diverse vormen van recreatie zoals wandelen, fietsen, varen, duiken en windsurfen. De plassen en de omliggende polders zijn een waar paradijs voor weide- en watervogels en haar spotters.

Land van Wijk en Wouden

Het meest westelijke deel van het Groene Hart. Rijk aan natuur, water, oer-Hollandse weidelandschappen en cultuurhistorie. Door het ontginnen van het veenlandschap ontstond het patroon van strokenverkaveling. Hier vind je karakteristieke boerderijen met heerlijke boerenproducten.

Midden-Holland

Laat je verrassen door de vele historische gebouwen in Gouda, met het vrijstaand laatgotisch stadhuis als hoogtepunt. Proef de sfeer bij ambachtelijke bedrijven, en shop in de vele winkels.

Utrechtse Waarden

Het landschap is afwisselend met boomgaarden, houtsingels, rivieren, grote open polders, molens, gemalen en prachtige cultuurhistorische boerderijen.

Krimpenerwaard

Tussen de rivieren de Lek, Hollandsche IJssel en Vlist ligt het polderlandschap de Krimpenerwaard. Rijen boerderijen langs een veenriviertje, rechte weteringen en weilanden die door rechte sloten.

Alblasserwaard-Vijfheerenlanden

Een veenweidegebied, gelegen in de zuidflank van het Groene Hart. Het gebied ligt ingeklemd tussen de rivieren Lek, Noord, Linge en Merwede. Een echt Hollandse oase van rust.