Bijzondere monumenten en erfgoed

De top 10

De molens van Kinderdijk

Ze zijn wereldberoemd: de 19 molens van Kinderdijk. De wieken van achttiende-eeuwse molens vormen een prachtig decor voor een wandel- of fietstocht. 

kasteel de haar

kasteel de haar

© kasteel de haar

Kasteel de Haar

Kasteel de Haar is het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland. Het hele jaar door bruist het van de activiteiten. Bezoek het kasteel eventueel onder begeleiding van een gids.

Molenviergang

De molenviergang is een monument met een geschiedenis van meer dan 225 jaar.

Sint-Jan Kerk

De Sint-Jan in Gouda is met haar 123 meter de langste kerk van Nederland. De kerk is beroemd om haar Goudse Glazen, een grote collectie gebrandschilderde ramen, onder andere uit de 16e eeuw.

Kasteel Museum Sypestein

Kasteel Museum Sypesteyn is een sprookje: verscholen in het groen, te midden van tuinen en waterlopen. Dit kasteel heeft een prachtig park en diverse kunstcollecties.

Korenmolen de Hoop

Molen De Hoop is een stellingmolen in Loenen a/d/ Vecht en heeft twee in bedrijf zijnde maalkoppels. Daarnaast is een electrisch aangedreven maalstoel aanwezig. Deze wordt gerestaureerd.

Kaaspakhuis Woerden

Het Kaaspakhuis in Woerden is het enige nog in werking zijnde Kaaspakhuis in Nederland die je kunt bezoeken! Laat je rondleiden door een enthousiaste gids in de Cheese Experience.

Cabauwse Molen

De Cabauwse Molen is in 1773 gebouwd en heeft tot 1962 het waterschap Lopik, Lopikerkapel en Zevenhoven op windkracht bemalen. De Molen is nog regelmatig geopend voor bezoekers.

Fort Wierickerschans

Centraal gelegen in het Groene Hart ligt Fort Wierickerschans. Pal op de kruising van de Oude Rijn en de Enkele Wiericke. De Romeinen bouwden er een grensfort langs de Oude Rijn. 

Kasteel Montfoort

Proef de culinaire gerechten en de bijzondere ambiance op Kasteel Montfoort. Geniet hier van een lunch of diner in de sfeervolle Gelagkamer of op het prachtige terras.