Vianen

Vianen

Op een kwartiertje rijden van de stad Utrecht ligt het gezellige stadje Vianen. Met ruim 190 rijksmonumenten is Vianen een prachtige stad, waar historie op elke hoek van de straat aanwezig is. Een stad die is omgeven door water en groen en waar het goed toeven is op de terrassen aan de Voorstraat.

Lees verder
Verken Vianen

Hotspots

Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum Vianen is de laatste jaren uitgegroeid tot hét culturele en toeristische hart van de stad, met leuke tentoonstellingen, mooie optredens en veel educatieve activiteiten. 

Fort Everdingen

Het Fort Everdingen is tegenwoordig de stoere thuishaven van brouwerij Duits&Lauret. Onder leiding van een gids kan op het Fort een rondleiding gedaan worden of drink een speciaal biertje tijdens een bierproeverij.

Het Oude Stadhuis

Oorspronkelijk bestaat het stadhuis uit een ruime hal, de burgerzaal, die ook als markthal gebruikt werd en een kleinere ruimte achterin het gebouw. Vanuit deze kleinere ruimte werd de stad bestuurd en werd er recht gesproken. Met een grote verbouwing in 1473 kreeg het raadhuis in grote lijnen zijn huidige plattegrond: een diep gebouw met twee bouwlagen en een voorgevel van Namense steen.

De Lekpoort

De Lekpoort is de enige overgebleven stadspoort van Vianen. Samen met de Oostpoort en de Landpoort vormt deze poort tot de 19e eeuw de toegangsweg tot de ommuurde binnenstad. 

Grote Kerk

De Grote Kerk te Vianen wordt door de Protestantse Gemeente te Vianen gebruikt voor haar erediensten en verhuurd voor concerten en exposities.

Ontdek en verken meer in Vianen

Overnachten in Vianen

Natuurgebied de Zouweboezem

Het natuurgebied de Zouweboezem is een nog vaak onontdekte parel. In de 14e eeuw werd dit boezemgebied gegraven om het overtollige polderwater op te vangen. De uitgestrekte rietvelden werden gebruikt door rietdekkers die er de bekende rietdaken voor boerenhofstedes van maakte. Houd je camera in de aanslag, want de moerasvelden zijn de thuishaven en broedplaats voor vele vogelsoorten. 

Lees verder
Verken meer in de streek

Vianen op de kaart