9x De leukste kerstmarkten en winterfeesten - in het Groene Hart

Stap in de arrenslee, schaats een rondje over het plein, scoor originele kerstcadeautjes, luister naar een gospelkoor, of proost op de kerstdagen met een glaasje glühwein. De komende weken zijn er veel kerstmarkten en winterfeesten in het Groene Hart. Nodig vrienden en familie uit geniet van de gezellige dagen in aanloop naar kerstmis.

1. Midwinter Fair bij Archeon
Op de podia in de Romeinse herberg en het middeleeuwse klooster geniet je van verschillende bands. De overdekte markt is goed gevuld met stands en ook in de middeleeuwse huizen vind je unieke standhouders. Proef de authentieke hapjes en warm jezelf op bij de knusse vuren.

Midwinter Fair in Archeon op zaterdag 7 en zondag 8 december

2. Winterfair in Woerden
Na de opening van de ijsbaan op het Kerkplein in Woerden begint de Winterfair Woerden met een lampionnenoptocht. De populaire kersttrein rijdt weer door de stad en wie wil kan op de foto met de Kerstman of de Sneeuwkoningin. Ook kan je meedoen aan diverse workshops en kan je luisteren naar diverse kerstkoren.

Winterfair in Woerden op vrijdag 13 en zaterdag 14 december

3. Nacht van het Zilver
Tijdens de Nacht van het Zilver openen ateliers, juweliers, goud- en zilversmeden in het centrum van Schoonhoven hun deuren voor een intieme avond romantic christmas shopping. Muzikaal wordt de avond omlijst door operazangeres Tania van Raai en strijkkwartet Ravivo.

Nacht van het Zilver in Schoonhoven op zaterdag 14 december

4. Wintertuin in Abcoude
De Wintertuin is een winterfeest in kerstsfeer in de dorpen Abcoude en Baambrugge. Op het horecaplein is glühwein, warme choco en stamppot te verkrijgen. Er zijn veel leuke kramen voor originele kerstcadeaus. Laat je lekker rondrijden in een arrenslee of ga zwieren in de zweefmolen.

Wintertuin in Abcoude op zondag 15 december

5. Kerstmarkt in Roelofsarendsveen
Rondom het Noordplein in centrum van Roelofarendsveen komen op zondag 15 december allerlei kraampjes te staan. Er zal een arrenslee rondrijden waar kinderen samen met de kerstman een rondje in mogen rijden. Verder zijn er optredens, workshops en leuke activiteiten voor kinderen.

Kerstmarkt in Roelofsarendsveen op zondag 15 december

6. Geertjes Kerstsfeerdagen
Kom op zondag 15 december naar de Kerstsfeerdagen van Boerderij 't Geertje in Zoeterwoude. De hele boerderij is rijk aan kersttafereeltjes. En heb je de snurkende kerstman al gehoord? De klompenmaker en smid laten hun ambacht zien. Daarnaast zijn er veel activiteiten voor kinderen zoals: broodje bakken, kerstballen beschilderen en een winter speurtocht.

Geertjes Kerstsfeerdagen op zondag 15 december

7. Boerenkerstmarkt Avonturenboerderij
Tijdens de Boerenkerstmarkt op Avonturenboerderij Molenwaard zijn er ruim veertig kramen vol streekproducten, brocante en heerlijke lekkernijen verdeeld over het prachtige verlichte themapark te vinden. Naast de markt is er nog van alles te beleven; zo kunnen de kinderen schaatsen, ponyrijden of tractor rijden en er zijn demonstraties. Natuurlijk is de Kerstman aanwezig en kunnen de gasten genieten van warme wafels, oliebollen, poffertjes of glühwein. Op diverse plekken wordt a capella gezongen, er is een akoestisch kersttrio aanwezig en er zijn boerenkartheatershows voor de kinderen.

Boerenkerstmarkt bij Avonturenboerderij Molenwaard op donderdag 19 en vrijdag 20 december

8. Black Gospel Night
In één van de mooiste kerk van Nederland, Sint Janskerk in Gouda, organiseert Eigenwijze Evenementen de Black Gospel Night concerten. Een sfeervolle belevenis met muzikale topacts, waarbij saamhorigheid, muziek en kerstsfeer samenkomen.

Black Gospel Night in Gouda op woensdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 december

9. Vier de Winter in Archeon
De eerste sneeuw is gevallen in de stadjes Gravendam en Dorestad. In de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen is volop vertier en het haardvuur knappert. De bronsgieter is druk in de weer, boeren, de hunebedbouwers zijn volop bezig, de smid en de wever laten hun ambacht graag zien en op de markt leert de zwaardvechter je verschillende technieken met het zwaard. Ook dit jaar ligt de ijsbaan er spiegelglad bij voor een heerlijke schaatsrit. Natuurlijk mag de warme chocomel na afloop niet ontbreken. Sluit deze bijzondere dat terug in de tijd af met de gezellige fakkeloptocht.

Vier de Winter in Archeon is dagelijks vanaf zaterdag 21 december tot en met zondag 5 januari.