Wandelen en fietsen door landelijk Koudekerk

(15.0 km)

Wandelen en fietsen in een historisch boerendorp

In Koudekerk is nog het nodige te ontdekken op historisch gebied in een landelijke omgeving. Veel is er verdwenen, maar er is nog genoe…

Wandelen en fietsen in een historisch boerendorp

In Koudekerk is nog het nodige te ontdekken op historisch gebied in een landelijke omgeving. Veel is er verdwenen, maar er is nog genoeg te zien en te genieten. Het dorp Koudekerk heeft een historie die teruggaat tot de prehistorie en vanaf de Romeinse tijd doorloopt naar de middeleeuwen en de moderne tijd. Van een plaats met tientallen inwoners is Koudekerk gegroeid naar een plek van ruim 4000 mensen in de huidige tijd. De kerk als het oudste monument en als naamgever van het dorp, omdat het middeleeuwse kerkje verlaten werd vanwege de vermoedelijke komst van de Vikingen. Gelegen in het midden van het graafschap Holland lag het langs de Rijn centraal tussen grote steden. Niet zo vreemd dat er daarom vier kastelen waren die de toets van de tijd nauwelijks hebben doorstaan. Het torentje van het voormalige kasteel Groot Poelgeest staat symbool voor de herinnering aan middeleeuws Koudekerk.

Wandelen

De korte route van zeven kilometer is een leuk 'wandelommetje'. Van nummer 1 tot en met nummer 16 en dan weer terug naar 1.

Fietsen

De lange variant van 15 kilometer is vooral als fietsroute bedoeld. Deze volgt het wandelommetje van nummer 1 (de koudekerkse brug) tot en met 16 (Villa Weltevreden). Dan vanaf nummer 7 (Boerderij Poelgeest) via de Lagerwaard rechtsaf richting fietsknooppunt (19) en verder door polder, via de fietsknooppunt (11), (12), (13) naar (24) ben je weer terug op Lagerwaard (Foreest). Vanaf hier heb je twee opties: fiets rechtsaf richting Koudekerk naar (19) en (8) of linksaf richting Alphen (64), (23), (63) en verder.

Eindpunt wandel- en fietstocht

Heb je trek in een drankje en/of een hapje? Vanaf fietsknooppunt (24) kun je via (19) en (08) in het centrum van middeleeuws Koudekerk, naast de koudekerkse brug, prima terecht bij Eetcafé De Hoek (behalve op maandag en dinsdag). Of wil je richting Alphen? Fiets dan linksaf vanaf (24) langs de knooppunten (64) en (23). Even voorbij (23) zie je aan het einde van het jaagpad Restaurant 's Molenaarsbrug. In de 17e eeuw een herberg met paardenstallen en aanlegplaatsen voor trekschuit, nu een van de toppers in de regio voor een lunch of diner.

Tip: boek deze wandeling of fietstocht met gids van het Historisch Genootschap Koudekerk. 

Dit ga je zien

Startpunt: Dorpsstraat 48
2396 HC Koudekerk aan den Rijn
Eindpunt: Dorpsstraat 48
2396 HC Koudekerk aan den Rijn