Verkiezing Groene Hart Streekproducten

Standyoghurt van Margriet53 wint verkiezing Groene Hart Streekproduct 2017

De koespecifieke standyoghurt van Boerderij Buitenverwachting uit Hoogmade heeft de verkiezing van het Groene Hart Streekproduct 2017 gewonnen. Een vakjury onder leiding van topkok Pierre Wind koos deze yoghurt, waarvan de melk van één specifiek koe komt, op woensdag 8 november als winnaar. Anna Koornneef van het Veenweide Innovatie Centrum uit Zegveld nam met haar Groenhartig Lisdoddetaartje, de aanmoedigingsprijs voor het meest duurzame product in ontvangst; ’t Groentje.

Deelnemers, genodigden en verzamelde pers konden woensdag genieten van een ware streekproductenshow bij Hoeve Rijlaarsdam in Nieuwkoop. Culinair recensenten, chef-koks, inkopers en horeca vakmensen waren aanwezig om de jury aangevoerd door top-kok Pierre Wind, Hans Pfauth, culinair recensent AD Groene Hart en Ed Zimmerman van Rabobank te volgen gedurende hun ronde langs de vijftien deelnemers.

De jury was over alle producten enthousiast. Pierre Wind stak zijn lof niet onder stoelen of banken; “Alleen maar goede producten, een competitie op top-niveau, echt ontzettend goed!”. Vijftien producenten deden dit jaar mee aan de verkiezingen met producten variërend van wijn, kaas, appeltaart in een potje, brood, goudse kaaswafel. Nadat de punten waren geteld bleek dat de Goudse Oplegkaas van Marije van der Poel uit Rijpwetering en de worteltaart van Emma Lekkerkerker van Sugar ’n Spice respectievelijk tweede en derde waren geworden. Tromgeroffel klonk bij de bekendmaking van de winnaar: De koespecifieke standyoghurt van Marrit Schakel van Boerderij Buitenverwachting.

Ambachtelijke yoghurt, toekomstgericht geproduceerd en vermarkt

“Bijzonder goed van structuur en smaak, een helder verhaal waarin passie en ambacht de boventoon voeren, geproduceerd op een mooi boerenbedrijf dat toekomstgericht bezig is”; zo complimenteerde de jury Marrit Schakel, de onderneemster achter het bedrijf. Pierre Wind vult aan: “Heel bijzonder dat ik nu weet dat ik yoghurt naar binnen lepel van een blaarkopkoe met de prachtige naam Magriet53. Dit beantwoordt aan de trend waarin de consument steeds beter wil weten waar het voedsel vandaan komt.”

Jurylid Ed Zimmerman, accountmanager van Rabobank Groene Hart Noord, heeft alle producten speciaal beoordeeld op het criterium duurzaamheid. Hij heeft daarbij onder andere gelet op de bedrijfsvoering van de producenten, gebruikt verpakkingsmateriaal, benutten van reststoffen en energieverbruik. Zijn collega Martijn Spijk, directievoorzitter van Rabobank Alblasserwaard-Vijfheerenlanden , reikte vervolgens aan het eind van de ochtend ‘t Groentje uit aan Anne Koornneef met haar taartje van lisdodde en weegbree.

Streekproducten op de kaart

“De échte winnaar vandaag is het Groene Hart zelf. Enorm mooie producten van uitmuntende kwaliteit, die je moet koesteren. Deze producten moet je laten zien om het Groene Hart op de kaart te zetten.” Dat gaat ook letterlijk gebeuren, de kampioenenkaart waarop alle finalisten en winnaars staan krijgt en herdruk en wordt op dinsdag 28 november gepresenteerd.  

De verkiezing van het Groene Hart streekproduct wordt ieder jaar door stichting Groene Hart georganiseerd, in samenwerking met Slow Food Groene Hart, om te zorgen dat producenten van streekproducten uit het Groene Hart worden uitgedaagd steeds met nieuwe en kwalitatief nog betere streekproducten komen. Het evenement wordt gesponsord door Rabobank en gemeente Nieuwkoop.

www.groenehart.nl/streekproducten

https://youtu.be/tPAVPwSwn7Y

 

Kampioenenkaart

Ga eropuit en ontmoet de winnaars van de verkiezing van het Groene Hart streekproduct van het jaar. De kampioenenkaart waarvan dit jaar een herdruk verschijnt wijst u de weg, te voet, fietsend, varend of met de auto. Proef en beleef de heerlijke streekproducten van het Groene Hart.

Kampioenenkaart