De mooiste routes van het Groene Hart

De mooiste routes van het Groene Hart - voor de wandel- fiets- en vaarliefhebbers!

Historie met een verhaal, Puur Hollands landschap, (h)eerlijke streekproducten van de boer en een enorm waterrecreatiegebied. Dat is het Groene Hart van Holland. Beleef dit te voet, per fiets of vanaf het water en ontdek de leukste plekjes. Wij hebben de Top routes voor jou geselecteerd!

Zelf een route kiezen of specifiek opzoek naar een leuke route nabij huis?
Bekijk hier alle routes!

Verken het Groene Hart met de fiets

Koe Kaas route

Stap op de fiets en verken het boerenland, de smalle tiendwegen en de kronkelende dijken.

Molenroute Alblasserwaard

Fietsroute langs de typische Alblasserwaardse poldermolens.

Tussen Lek en Linge

Dit rondje brengt je langs de mooiste plekken tussen de rivieren Lek en Linge. 

© Avifauna

Vogels en zoo

Afwisselende fietsroute vanaf Vogelpark Avifauna dwars door het weidse cultuurlandschap waar Holland nog écht Holland is.

Hollandse Boerenkaasroute

Tijdens deze fietstocht geniet je van het cope-landschap in het Groene Hart.

Beleef nog meer fietsroutes met een bijzonder verhaal

Wandelen langs boerenpaden en door pittoreske dorpjes

Ooievaarspad

Deze mooie wandelroute start in Nieuwpoort. Nieuwpoort is één van de kleinste Nederlandse vestingsteden en werd rond 1200 gesticht door de heren van Liesveld en Langerak.

Waterlinieommetje Montfoort

Montfoort is als kleine vestingstad een bezoekje meer dan waard. In het historische centrum is een ruim aanbod aan monumentale gebouwen, zoals het Kasteel van Montfoort, het Oude Stadhuis, diverse kerken, oude panden en molens.

Kinderdijkpad

Wat zijn ze mooi, de Molens van Kinderdijk. Met deze wandelroute kun je ze van dichtbij bekijken. Sinds 1997 staan de molens op Werelderfgoedlijst van Unesco.

Nog meer toffe wandeltochten voor jong en oud

Ontdek de mooiste vaarroutes van de streek!

Molens en Meer Meerdaagse Vaarroute

Een bijzondere meerdaagse vaarroute rondom de gemeentes Kaag en Braassem en Alphen aan den Rijn die je langs de mooiste molens, leuke bezienswaardigheden, bijzondere plekken en andere activiteiten op het water voert.

Michiel de Ruyter route

Prachtige historische vaarroute die je meeneemt naar het rampjaar 1672 toen de Fransen het gebied (dat nu De Ronde Venen heet) probeerden te veroveren.

Otter Kanoroute

Glijd geruisloos over het water van de schitterende Nieuwkoopse Plassen en kom alles te weten over de otter. Waar leeft de otter, wat eet ie en waarom is dit dier zo bijzonder? Na het kanoën van deze route ben jij een otterexpert! Liever niet in de kano? Je kunt de route ook met een elektroboot of SUP-board doen.

© test

Rond Ottoland

In het zuidoosten van de provincie Zuid-Holland ligt een prachtig gebied, deel uitmakend van het Groene Hart en een verbinding vormend tussen de randstad en het landelijke veenweidegebied. Doorsneden door waterlinten en kronkelende wegen, waaraan de primaire bebouwing is gerealiseerd. Daarachter ligt een uniek landschap van kleine waterwegen. Van natuurlijke riviertjes tot aan gegraven vlieten, weteringen en sloten.

Stap aan boord en verken de wateren van het Groene Hart

En er zijn nog veel meer leuke routes!

Nog meer ontdekken in het Groene Hart te voet, fiets of vanaf het water? Ontdek al onze routes in het Groene hart op onze website. De routes leiden je aan de hand van knooppunten en/of GPX bestanden langs de meest unieke plekjes. Geniet van de rust, ruimte en het Hollandse landschap in het Groene Hart van Holland.

Lees verder
Bekijk alle routes