Fietsroute Kinderdijk

2 uur 50 minuten (45.2 km)

Wanneer je als fietser aan Alblasserdam en de Alblasserwaard denkt, kan het haast niet anders of je denkt aan molens. Het uitgestrekte veengebied wordt doorsneden door sloten, vaarten en twee kleine riviertjes: de Alblas en de Giessen. De omgeving ontleent haar karakteristieke, historische identiteit met name aan de vele molens die langs de Kinderdijk in Nieuw-Lekkerland staan. De molens staan op de Werelderfgoedlijst en zijn beeldbepalend voor de omgeving. Al deze molens hebben er voor gezorgd dat het overtollige water, wat de Alblasserwaard bereikte wanneer er overstromingen optraden, omhoog werd gepompt. Via sluizen werd het dan in de rivier geloosd. Dat gebeurde in de Tweede Wereldoorlog zelfs zonder elektrische hulp. 

J

Dit ga je zien

Startpunt: Schaardijk 434
3064 AM Rotterdam
1

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk

Nederwaard 1
2961 AT Kinderdijk
UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk
Eindpunt: Schaardijk 434
3064 AM Rotterdam

Beschrijving

Startpunt: Schaardijk 434
3064 AM Rotterdam
  • Je vertrekt vanaf Brasserie Zalmhuis. Nadat je je auto gratis bij de gezellige brasserie hebt geparkeerd, steek je de IJssel over en zet je koers naar Ridderkerk. Wanneer je in de buurt van de stad komt, staat Huys Ten Donck langs de route. De buitenplaats is 22 hectare groot en het park dat om het huis heen ligt is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Op het landgoed staan behalve het kleine kasteel, dat twintig kamers en een grondoppervlakte van 32 bij 16 meter telt, ook een koetshuis, een houtloods, een tiendgebouw en een boerderij. In 1979 werden het huis en het park opgenomen op de monumentenlijst.
  • Verder fietsend kom je de eerste molen op de route tegen: de Kortlandse molen. Deze poldermolen werd in 1890 geplaatst en moest een eerdere wipmolen vervangen. De ronde stenen molen heeft een bijzondere vorm die nauwelijks voorkomt: het onderste deel werd cilindrisch opgemetseld en daarop werd een conisch gemetseld deel geplaatst. Buiten de molen zie je een scheprad, waarmee tot 1953 de polder werd bemalen. Nog altijd, maar nu op vrijwillige basis, bemaalt de molen de Korlandpolder op windkracht.
  • Je komt steeds dichter bij de Kinderdijk, die bekend staat om haar molens. De meeste er van zijn grondzeilers; zo ook De Blokker, die ook wel de Blokweerse Molen wordt genoemd. Toch is deze molen een vreemde eend in de bijt, omdat het een wipmolen is in plaats van een ronde stenen molen of een achtkant.
  • Rond de kinderdijk staan in totaal negentien molens. Op deze fietsroute kom je langs Nederwaard no. 112, Nederwaard no. 2 (museum), Nederwaard no. 310, Nederwaard no. 49, Nederwaard no. 58, Nederwaard no. 67, Nederwaard no. 76 en Nederwaard no. 85. Al deze molens werden in 1738 gebouwd. Het zijn mooie, ronde, stenen grondzeilers met een ijzeren scheprad die de lage boezem van de Nederwaard bemalen. Van de molens is nummer 8 de enige molen die nooit is verhoogd en daardoor zijn de roedes van deze grondzeiler korter dan die van de rest.
  • De laatste molen op de route is De Schelvenaer. Deze korenmolen vervangt de “Onverwacht” sinds 1992. Die brandde al in 1930 uit, maar de romp deed nog lange tijd dienst als onderdeel van een malerij. In 1992 werd de gehavende molen tot aan de fundering toe afgebroken en weer helemaal opgebouwd.
  • Zo kom je weer bij Brasserie Zalmhuis. Geniet nog even na met een lekker drankje en één van de specialiteiten van de kok. Tafel nog even gezellig na met een fris biertje of een vol glas wijn en sluit ontspannen je dag af in één van de gezellige brasseries uit de omgeving.
Eindpunt: Schaardijk 434
3064 AM Rotterdam