Ontdek de pareltjes van het Groene Hart

Het Groene Hart van Holland staat bekend om haar prachtige polderlandschappen met langgerekte weilanden, sloten, koeien, knotwilgen en molens. Een landschap dat uitnodigt om te wandelen, fietsen en varen. Minder bekend is de ruige natuur die ook in het Groene Hart is te vinden. Bossen, schraalgraslanden en plas-dras gebieden. Trek na het lezen van deze nieuwsbrief dichte wandelschoenen aan en ga op zoek naar deze onontdekte pareltjes van het Groene Hart.

Sprookjesachtige wandelbossen
Lusthof de Haeck bij de Nieuwkoopse Plassen is met smalle bochtige paden, oude bomen, veel bruggetjes en water een bijzonder wandelgebied. In de zomer zijn de legakkers met knalgele dotterbloemen en schraallandjes met orchidee├źn en de vleesetende zonnedauw te bewonderen. In de herfst en winter is het bos een paddenstoelenparadijs.

Het Loetbos is een sfeervol bos waar het riviertje de Loet doorheen kronkelt. Het dichte bos wordt afgewisseld door moeras, open graslanden en kleine plassen en poelen. De wandelroute van 11 km start bij TOP Loetbos en wordt bewegwijzerd met de zeshoekige ANWB-bordjes.

Duizenden trekvogels spotten
Polder Oukoop, grenzend aan de Reeuwijkse Plassen, is een waar paradijs voor vogels. In de winterperiode strijken hier tienduizenden brandganzen en kolganzen neer die slapen op de plassen en foerageren in de polders rondom de plassen. Maar ook in de zomer zijn hier heel veel watervogels te vinden. Een prachtige wandeling (4,5 km) van Staatsbosbeheer gaat door het polderland, over houtkades, langs molen Oukoop, natuurgebied Put van Kruijt en het uitzichtsplateau bij Natuurboerderij Hoeve Stein. Folder Reeuwijkse Plassen.

Natuurgebied Willeskop is een ander natuurgebied van Staatsbosbeheer waar in het voor- en najaar duizenden trekvogels neerstrijken. Steltlopers, zangvogels, lepelaars, zilverreigers, eenden, ganzen, smienten, uilen en roofvogels. In verschillende periodes van het jaar zoeken ze hier allemaal een plekje om te eten en te rusten. De wandelroute van 7,5 km gaat over de houtkades langs de vogelrijke gebieden. De uitkijktoren geeft een prachtig uitzicht en enkele steigers aan het water vormen een prima pauzeplek. Folder Willeskop

Trektocht door Zouweboezem
Het mooiste natuurgebied van regio Vijfheerenlanden is het Zouweboezem. De uitgestrekte moerassige rietvelden zijn het domein van een grote broedkolonie van de purperreiger. Ook andere moerasvogels broeden hier. Een vlonderpad door de rietlanden maakt het mogelijk om de moerasvogels van dichtbij te zien, diverse uitzichtpunten en een vogelkijkhut geven een mooi overzicht. Wie voldoende tijd heeft wandelt samen met een shetlandpony door het gebied. Terwijl de pony een hapje riet of klaver pakt, zie je opeens die ene plant staan of een buizerd hoog in de lucht rondcirkelen. Een pony heeft geen haast en dat is de beste manier om de natuur in te trekken.

Tekst: Lianne van der Made

Oktober 2017