Ontdek de wereld van boerenkaas in het Groene Hart

In de lente gaan op alle kaasboerderijen in het Groene Hart de staldeuren weer open en kunnen de koeien naar buiten. Koeien hollen en springen het weiland in, het koeiendansen is prachtig om te zien. Daarna duurt het niet lang meer of de eerste graskaas is weer te koop. Verder wordt over enkele weken in Woerden het kaaspakhuis geopend, voor iedereen die meer te weten wil komen over echte boerenkaas.

Anders dan fabriekskaas wordt boerenkaas op een kaasboerderij gemaakt van verse rauwe melk. De melk voor deze kaas komt dus rechtsstreek van de koeien die in de weilanden van het Groene Hart grazen. Van het sappige gras in de lente wordt de melk extra romig en smaakvol. Van deze melk wordt de graskaas gemaakt.

Kaaspakhuis Woerden

In Woerden opent op 22 mei een hypermodern kaaspakhuis. Het wordt de plek waar alles over kaas samenkomt. Hier kunnen bezoekers een kijkje nemen in de keuken van het kaasmaken en zien hoe kaas wordt opgeslagen en verhandeld. Voor individuele bezoekers en groepen zijn er rondleidingen, workshops kaasmaken en melk- en kaasproeverijen.

www.kaaspakhuiswoerden.nl

Bezoek een kaasboerderij

Op verschillende kaasboerderijen zijn belangstellenden van harte welkom voor een rondleiding over de boerderij of een workshop kaasmaken. Wie op groenehart.nl zoekt op kaasboerderij vindt tientallen boerderijen. Bij De Willigen kaasboerderij in Vreeland en Kaasboerderij Hoogerwaard in Ouderkerk aan de IJssel zijn (grote) groepen meer dan welkom voor rondleidingen, workshops en kaasproeverijen. Bij Kaasboerderij Sol in Hazerswoude, Kijk en Kaasboerderij Van der Werf in Reeuwijk en Kaasboerderij Van der Arend in Vinkeveen kunnen kinderen en volwassenen tijdens een workshop zelf een kaasje maken.

Kaasmarkten

In het zomerseizoen wordt in Gouda op donderdagochtend en in Woerden op zaterdag een kaasmarkt gehouden. Op deze markten is te zien en te beleven hoe vroeger, met handjeklap, de kaas werd verhandeld. Uiteraard is er boerenkaas in alle soorten en smaken te proeven en te koop. De Woerdense kaasmarkt van zaterdag 3 juni is extra feestelijk om te vieren dat de eerste graskaas die dag wordt verhandeld.

Boerenkaas Fietsroutes

Wie wil genieten van de uitgestrekte weilanden met koeien en lekker wil uitwaaien in het Groene Hart. Stapt op de fiets en volgt één van de twee Boerenkaas Fietsroutes. Er is een route door de Leidse Ommelanden en een route door de polders van Papekop bij Woerden. Er is altijd wel een kaasboerderij langs de route geopend, aanrader voor een korte tussenstop.

Tekst: Lianne van der Made

Mei 2017