Gemaal De Hooge Boezem  is in de 19e eeuw gebouwd om te kunnen blijven wonen en werken onder zeeniveau. Maquettes, films, kaarten en originele machines in Gemaal De Hooge Boezem geven op aanschouwelijke wijze een antwoord op al die vragen.

Het veenweidegebied van West-Nederland is qua waterhuishouding een omgekeerde wereld: de meeste huizen liggen er lager dan de rivieren. Dat is niet altijd zo geweest. Duizend jaar geleden lag al het land nog boven de afwaterende stromen.

Hoe heeft dat gebied zo ver kunnen zinken? Welke problemen gaf dat voor de waterhuishouding? Welke vernuftige oplossingen hebben de mensen door de eeuwen bedacht om het water de baas te blijven? En wat is er nodig om in de toekomst de voeten droog te houden? Maquettesfilmskaarten en originele machines in Gemaal De Hooge Boezem geven op aanschouwelijke wijze een antwoord op al die vragen.

Openingstijden

 • Reguliere openingstijden Van 1 april t/m 31 oktober Dinsdag t/m vrijdag tussen 13 en 16 uur Zaterdag tussen 11 en 16 uur. Groepen zijn - op afspraak - het gehele jaar welkom. Voor scholieren is een speciaal lesprogramma ontwikkeld. Bereikbaarheid Gemaal De Hooge Boezem, Hoogstraat 31 in Haastrecht is goed te bereiken. Varend over de Hollandsche IJssel of met fiets, wandelend, auto of met de bus. GPS: 52.00222, 4.77688 Fietsknooppunten: 12 en 34 Wandelknooppunten: 87 en 88 Kanoknooppunt: 25 Busdiensten 106 en 107 (Gouda NS -Nieuwegein via IJsselstein; Gouda NS - Utrecht CS) halte ‘Haastrecht Centrum’. Parkeermogelijkheden: Kleine Haven, Concordiaplein en Amaliahof te Haastrecht

Prijzen

 • Het Gemaal als bezoekerscentrum bestaat in 2020 een kwart eeuw. Bezoekers krijgen daarom dit jaar vrij toegang!

  Indien u in groepsverband gebruik wilt maken van een van onze rondleiders, dan vragen wij daarvoor als voorheen een bijdrage van € 40,- bij een groep t/m 10 personen.
  Voor iedere persoon daarboven bedraagt de bijdrage € 4,-.
  Een rondleiding kunt u telefonisch boeken via T 06-1374 9168 of met een aanvraagformulier via onze website, www.gemaalhaastrecht.nl/contact-2-2/bezoek-gemaal/.
 • Betaalmogelijkheden: Contant, Online
 • Toelichting prijs: Vanwege ons zilveren jubileum dit jaar:
  * volwassenen en kinderen in 2020: € 0,00
  * rondleiding met groepen op afspraak: € 40,00 bij min. 10 personen

  Kijk voor meer informatie op: www.gemaalhaastrecht.nl

Kenmerken

Neem alvast een kijkje

Locatie