De eetbare Tuin

eetbare markt

Veel planten in de tuin zijn eetbaar, maar niet altijd ook voor ons. Hoe smakelijk bijvoorbeeld de taxuskever kan knabbelen aan een rhododendronblaadje, zo vies vinden wij ditzelfde blad. Toch zijn veel planten, die wij als sierplanten beschouwen, toch ook voor ons smakelijke hapjes. Bijvoorbeeld de daglelie die bloemen heeft die naar komkommer of radijsjes smaken. Heerlijk in de salade. Of de vruchten van de augurkenboom, Decaisnea fargesii. De opvallende blauwe bonen zijn gevuld met een doorzichtige gelei die fris naar meloen met een vleugje citrusfruit smaakt.

Het Tuinpad Rijneveld zoekt graag die grenzen op van ee…

Veel planten in de tuin zijn eetbaar, maar niet altijd ook voor ons. Hoe smakelijk bijvoorbeeld de taxuskever kan knabbelen aan een rhododendronblaadje, zo vies vinden wij ditzelfde blad. Toch zijn veel planten, die wij als sierplanten beschouwen, toch ook voor ons smakelijke hapjes. Bijvoorbeeld de daglelie die bloemen heeft die naar komkommer of radijsjes smaken. Heerlijk in de salade. Of de vruchten van de augurkenboom, Decaisnea fargesii. De opvallende blauwe bonen zijn gevuld met een doorzichtige gelei die fris naar meloen met een vleugje citrusfruit smaakt.

Het Tuinpad Rijneveld zoekt graag die grenzen op van eetbaar en mooi. Want hoe leuk is het niet om in je eigen tuin te kunnen oogsten, zonder nu direct een moestuin te hebben. De bosbessen uit eigen tuin smaken toch altijd beter dan die uit de winkel. Afgezien van het feit dat wij, als zuinige Hollanders, al snel uit kunnen rekenen dat je voor de prijs van twee doosjes bosbessen al een plant hebt die ieder jaar weer vruchten geeft. Voor het bestuiven van die bosbessen heb je natuurlijk wel bijen nodig. Zonder bijen immers geen fruit. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor gezonde omstandigheden. Het belangrijkste is de natuur te helpen, bijvoorbeeld door aanplanten van nectarplanten. En natuurlijk door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Want hoe meer we in samenwerking met de natuur tuinieren, hoe groter de kans dat diezelfde natuur ons een handje helpt.

Ook  het eenvoudige principe van tegel eruit en plantje erin doet al wonderen.

Wij geven je bij het Tuinpad Rijneveld evenement graag advies om van je eigen tuin een eetbare oase te maken.  Bij kwekerij het Groene huis vertelt Berbera van der Hoek wat voor heerlijke gerechten je er van kan maken. Bij Plantentuin Esveld vind je jamvrouw Jacqueline Ludlage  die een eenmalige  jamproeverij geeft in het koffie en theehuis Yume. Ancella Steketee laat je kennismaken met ongewone eetbare planten. Floor Korte vertelt over haar moestuinproject en Biologische kwekerij De Koperwieck heeft een selectie van eetbare planten  voor de bezoeker.

Wanneer

  • Zaterdag 27 september 2025 10.00 - 17.00 uurGratis

Locatie