Korenfestival Alphen aan den Rijn

Beste zangvrienden en vriendinnen,
Hier is ie dan, de eerste nieuwsbrief voorbereiding van het Alphens Korenfestival. Hebben jullie er ook zo’n zin in?

Geschiedenis van het festival
Het Alphens Korenfestival is 12 jaar geleden ontstaan doordat er activiteiten georganiseerd werden vanwege het 125…

Beste zangvrienden en vriendinnen,
Hier is ie dan, de eerste nieuwsbrief voorbereiding van het Alphens Korenfestival. Hebben jullie er ook zo’n zin in?

Geschiedenis van het festival
Het Alphens Korenfestival is 12 jaar geleden ontstaan doordat er activiteiten georganiseerd werden vanwege het 125-jarig bestaan van de Maranathakerk. Een van deze activiteiten was de organisatie van een korenfestival voor Alphense koren in drie kerken in het centrum van Alphen aan den Rijn en op het Rijnplein. Dit evenement werd zo goed ontvangen dat een vervolg haast niet uit kon blijven. Zo kwam er dus ook een tweede editie, met meer koren, ook van buiten de regio. En die groei zette door, op deze wijze ontwikkelde het Alphens Korenfestival zich tot een jaarlijks terugkerend evenement dat niet meer weg te denken is. Het festival biedt tegenwoordig een variëteit aan koren met ieder hun eigen stijl. En dat is precies wat de organisatoren hadden beoogd, want er moet voor het publiek wel iets te kiezen zijn. Rockkoren, shantykoren, gospelkoren, popkoren, klassieke koren, close harmony, kleinere-, maar ook grotere gezelschappen hebben al meegedaan aan het Alphens Korenfestival.
Het festival bestaat dan wel 12 jaar, maar wij organiseren het festival nu voor de tiende keer omdat wij vanwege Corona twee jaar hebben moeten overslaan.

Invulling van het festival
Door de jaren heen is er wat geëxperimenteerd met de invulling van het Alphens Korenfestival. Waar eerst de activiteiten alleen in het centrum plaatsvonden er is ok geprobeerd wat verder gelegen locaties te betrekken. Een keer zijn er twee ponten ingezet waardoor er zelfs een podium bij Avifauna  stond. Dit bleek minder succesvol omdat het vooraf bedachte vaarschema in de praktijk niet haalbaar was.

Spetterende opening
In aanwezigheid van alle koren zal om klokslag 10:30 uur het Alphens Korenfestival geopend worden. Dit jaar zal Popkoor Just for Fun op ludieke wijze met de deelnemende koren de spieren rekken en de stemmen opwarmen. Met elkaar vormen wij één groot koor. Rond 10:45 uur de zijn stemmen opgewarmd en gaan alle koren richting de optreedlocaties zodat om klokslag 11:00 uur de optredens op de binnen- en buitenpodia kunnen beginnen.

Slotmanifestatie
Als alle optredens afgerond zijn wordt de koren verzocht naar het Rijnplein te komen. Daar zal de slotmanifestatie plaatsvinden. Als afsluiting van het festival zingen wij de door de deelnemende koren meest gezongen nummers (in de vorm van een medley).

De koren die deelnemen zijn gevraagd hun top-10 repertoire op te geven. Vanuit dit repertoire is er een medley samengesteld, waarin van ieder deelnemend koor tenminste één door hen opgegeven song voorkomt. Voor de teksten wordt gezorgd, deze worden vertoond op het grote videoscherm zodat alle aanwezigen gemakkelijk mee kunnen zingen.

Finale
In de grote finale zingen alle koren met elkaar een swingende afsluiter: het Alphens korenfestivallied. Op deze manier wordt het een onvergetelijk Korenfestival en staat het Rijnplein op zijn kop!

Wanneer

  • Zaterdag 25 mei 2024 11.00 - 17.00 uur

Prijzen

  • Gratis

Locatie