Jos Gemmekepad - Ruygeborg Nieuwkoop

45 minuten (2.6 km)

Het wandelpad in dit natuurgebied is vernoemd naar Jos Gemmeke (3 juni 1922 - 20 december 2010), een verzetsstrijdster in de Tweede Wereldoorlog. Op 10 maart 1945 werd Jos Gemmeke per parachute afgezet boven dit gebied. Zij belandde in een sloot, en werd door Nieuwkoopse verzetsmensen in veiligheid gebracht. Voor haar moedige optreden ontving zij als enige dame naast koningin Wilhelmina de Militaire Willems Orde. Dit is de oudste en hoogste onderscheiding van het Koninkrijk der Nederlanden.

Ruygeborg is een natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken. Het gebied is jong en zal zich de komende jaren flink gaan ontwikkelen tot een kleinschalig, gevarieerd, nat natuurgebied met een open uitstraling.

Ruygeborg verbindt de Vinkeveense Plassen met de Nieuwkoopse Plassen. En deze verbinding blijkt zeer belangrijk: lepelaars worden er regelmatig gezien!

Dit ga je zien

Startpunt: Noordenseweg 23
2421 XW Nieuwkoop
Eindpunt: Noordenseweg 23
2421 XW Nieuwkoop

Beschrijving

Startpunt: Noordenseweg 23
2421 XW Nieuwkoop

Ruygeborg is een natuurgebied waar vogels zoals de lepelaar, blauwborst en purperreiger naar voedsel zoeken. Het gebied is jong en zal zich de komende jaren flink gaan ontwikkelen tot een kleinschalig, gevarieerd, nat natuurgebied met een open uitstraling. Ruygeborg verbindt de Vinkeveense Plassen met de Nieuwkoopse Plassen. En deze verbinding blijkt zeer belangrijk: lepelaars worden er regelmatig gezien! Het wandelpad loopt over een oude kreekrug. Ooit had de zee hier vrij spel en zette klei af in kleine stroompjes, kreken genoemd. Toen de zee zich terugtrok groeide het veen metershoog. Het veengebied werd ontwaterd, en de veenbodem klonk in. Daardoor ligt de vroegere kreekbodem nu juist hoger in het landschap.

Eindpunt: Noordenseweg 23
2421 XW Nieuwkoop

Kenmerken