Boerenlandroute - Steilrandroute

3 uren 12 minuten (15,7 km)

Boerenlandroute de Steilrandroute is een route van 15 km van Hazerswoude-Dorp langs Noord Aa naar Zoeterwoude-Dorp.

Dit gebied was aan het begin van de Middeleeuwen nog woest, nat en veenrijk. Boeren begonnen de grond geschikt te maken voor la…

Lees verder

Boerenlandroute de Steilrandroute is een route van 15 km van Hazerswoude-Dorp langs Noord Aa naar Zoeterwoude-Dorp.

Dit gebied was aan het begin van de Middeleeuwen nog woest, nat en veenrijk. Boeren begonnen de grond geschikt te maken voor landbouw door sloten te graven om het overtollig water af te voeren. Op de oeverwal bouwden ze hun boerderij. Zo ontstonden de kenmerkende lintbebouwingen, zoals in Hazerswoude-Dorp. Door de turfwinning ontstonden veel later weer grote waterplassen, die de smalle bewoningslinten bedreigden; reden om de waterplassen droog te leggen. In de 17de en vooral 18de eeuw zijn dan ook veel polders langs de Steilrandroute drooggemalen, zogenaamde droogmakerijen. De Zoetermeerse Meerpolder is óók een droogmakerij. Maar in dit geval gaat het om een natuurlijk (zoet) meer, dat al in 1614 werd drooggelegd. In de 20ste eeuw is naast de Zoetermeerse Meerpolder een nieuw water ontstaan, de Zoetermeerse Plas; dit maal door zandwinning.

‘Steilrand’ is een uitdrukking voor een abrupt hoogteverschil. Ervaar dit op de Dura Vermeer Steilrandroute. Probeer het pontje bij de Geer. Bij Noord-Aa splitst de route. U kunt daar kiezen welke kant u opgaat. Vergeet niet een beetje geld mee te nemen voor een lekker stukje kaas van de boer!

Lees minder

Meer tips

Startpunt: Dorpsstraat 1
2381 EK Zoeterwoude
Weijpoorts ijs Zoeterwoude

IJsboerderij De Jong

Weipoortseweg 98
2381 NJ ZOETERWOUDE
Zuivelboerderij en kampeerboerderij Veldhoeve Zoeterwoude

Zuivelboerderij en kampeerboerderij Veldhoeve

Broekweg 2
2381 NL Zoeterwoude
Boerderij 't Geertje in Zoeterwoude

Boerderij 't Geertje

Geerweg 7
2381 LT ZOETERWOUDE
Kaasboerdrij De Vierhuizen Zoeterwoude

Kaasboerderij De Vierhuizen

Geerweg 5
2381 LT ZOETERWOUDE
Eindpunt: Gemeneweg 24
2391 NB Hazerswoude-Dorp