Museum Gouda

Museum Gouda

Altaarstukken uit de 16e eeuw, een interactief stadsmodel van Gouda in 1562, geweerstukken uit de 17e eeuw tot Franse en Nederlandse schilderkunst uit de 19e eeuw. U kunt ook het beroemde Goudse keramiek bewonderen. In het grote, publiek toegankelijke depot zijn kleipijpen, moderne kunst, zilver en nog veel meer te zien.

Op pad met schutter Hendrick
Vanaf half juli kun je in Museum Gouda een spiksplinternieuwe familietour doen op je mo…

Lees verder

Altaarstukken uit de 16e eeuw, een interactief stadsmodel van Gouda in 1562, geweerstukken uit de 17e eeuw tot Franse en Nederlandse schilderkunst uit de 19e eeuw. U kunt ook het beroemde Goudse keramiek bewonderen. In het grote, publiek toegankelijke depot zijn kleipijpen, moderne kunst, zilver en nog veel meer te zien.

Op pad met schutter Hendrick
Vanaf half juli kun je in Museum Gouda een spiksplinternieuwe familietour doen op je mobiel! De tour is heel leuk voor kinderen vanaf circa 7 jaar. Schutter Hendrick neemt je mee op pad en aan de hand van filmpjes en opdrachten kun je samen het museum op een actieve manier ontdekken. Zo leer je bijvoorbeeld meer over de geschiedenis en ontwikkeling van Gouda in de stadsmaquettezaal, die nu nog leuker en interactiever is geworden met de nieuwe maquetteviewer. Aan het einde van de tour nemen de kinderen bovendien een leuk aandenken mee naar huis. 

Cold Case Gouda

Bij archeologische opgravingen rond de Sint Janskerk in 2017 zijn opvallend veel kinderskeletten gevonden. De grote vraag is: hoe leefden deze Goudse kinderen? En waaraan stierven zij? En hoe kunnen de nieuwste onderzoekstechnieken ons helpen bij het vinden van een antwoord?

Tot en met 25 oktober is in Museum Gouda Cold Case Gouda te zien. De tentoonstelling vertelt het verhaal van deze jonggestorven kinderen. Cold Case Gouda is een initiatief van de gemeente Gouda in samenwerking met TGV Teksten & Presentatie. Stap in de wereld van CSI en archeologie!

Cold Case Gouda laat de bezoeker, jong en oud, kennismaken met nieuwe technieken in archeologisch en forensisch onderzoek. Een beetje à la populaire series als Crime Scene Investigation en Bones. De tentoonstelling gaat in op vragen als: hoe werkt DNA-onderzoek precies en wat kun je aflezen aan oude botten of tanden?

Centraal in de tentoonstelling staan de vele kinderskeletten die bij archeologische werkzaamheden aan de noordkant van de Sint-Janskerk zijn gevonden.

Zelf ontdekken
In verband met de hygiënevoorschriften is het interactieve deel van de tentoonstelling Cold Case nog niet open. Er is uiteraard veel te zien, maar helaas nog niet zoveel te doen. De tentoonstelling is daarom momenteel minder aantrekkelijk voor kinderen. Zodra het interactieve gedeelte weer open kan, is dat hier te zien.

Reizende tentoonstelling
De reizende tentoonstellingsreeks Cold Cases in de Nederlandse Archeologie is een initiatief van TGV Teksten en Presentie en de gemeente Vlaardingen met steun van de Provincie Zuid-Holland. De tentoonstelling is in 2020 ook nog te zien in Alphen aan den Rijn.

Cold Case Gouda is tot en met 25 oktober te zien in Museum Gouda en wordt mede mogelijk gemaakt door de J.E. Jurriaanse Stichting en Stedin.

Gouda Ticket: Beleef de Goudse historie
Ontdek Gouda en haar historie op een eenvoudige en unieke manier! Met dit Gouda Ticket heeft u toegang tot de Sint-Janskerk en Museum Gouda. U kunt een heerlijk kopje koffie met een echte Goudse siroopwafel bij Banketbakkerij Van den Berg drinken en met het boekje Op pad in historisch Gouda wandelt u door de geschiedenis van deze stad. Dit kan op dezelfde dag, maar ook verspreid over meerdere dagen. U bestelt dit ticket hier in de webshop.  

Combinatietickets
Naast de Gouda Tickets zijn er ook combinatietickets te verkrijgen. Zo zijn Museum Gouda en de Sint-Janskerk een samenwerking aan gegaan (Entree Sint-Jan en Museum Gouda + een kopje thee of koffie in het Museumcafé).

Lees minder

Kenmerken

Doelgroep

  • KinderenJa
  • AlternatiefJa
  • GroepenJa
  • GezinnenJa
  • JongerenJa
  • ScholierenJa
  • StudentenJa
  • VolwassenenJa
  • SeniorenJa

Locatie